Mikseri on yksi audiotekniikan keskeisimmistä työkaluista. Miksereitä on lukematon määrä erilaisia, erikokoisia, ja eri käyttötarkoituksiin tehtyjä. Pienimmillään se voi olla esimerkiksi syntetisaattorin signaalitiessä oleva äänigerenaattorien summamikseri, laajimmillaan taas äänitysstudion suuri konsoli. Tämä artikkeli keskittyy äänitys- ja miksauskäyttöön tarkoitetun mikserin toimintojen ja rakenteen tarkasteluun.
Mikserit, osa 2 - Mikserin tehtävät
Vielä 80-luvulla mikseri vei suurimman osan äänitysstudion tarkkaamon lattiapinta-alasta. Nykyaikaisessa tarkkaamossa ei enää välttämättä ole ulkoista mikseriä, vaan miksaus hoidetaan tietokoneella. Kummassakin tapauksessa mikserin perustehtävä on melko yksinkertainen: se yhdistää eli summaa audiosignaaleja.
Mikserit, osa 3 - Mikserin dynamiikkaprosessorit
Suurissa miksereissä saattaa olla dynamiikkaprosessorit sisäänrakennettuina kanavalohkoissa. Tämä helpottaa signaalireititystä, kun erillisiä dynamiikkaprosessoreita ei tarvitse kytkeä signaalitiehen. Dynamiikalla tarkoitetaan signaalin hiljaisen ja voimakkaan osan välistä suhdetta, ja sitä mitataan desibeleillä.
Mikserit, osa 4 - Mikserin taajuuskorjaimet
Mikserit, osa 5 - Mikserin insert-liitäntä
Mikserit, osa 6 - Mikserin apulähdöt
Mikserit, osa 7 - Mikserin ryhmät
Ryhmät (engl. Subgroups) helpottavat laajojen miksauksien hallintaa. Ne mahdollistavat sisäänmenokanavien signaalien loogisen ryhmittelyn ryhmäkanaviin. Esimerkiksi kaikki rumpumikrofonit voidaan ryhmitellä yhteen ryhmäkanavaan yhden ryhmäliukusäätimen taakse. Tällä tavoin miksaaja voi säätää koko rumpusetin balanssia suhteessa muihin soittimiin yhdellä liukusäätimellä (muuttamatta rumpukanavien välistä balanssia).
Mikserit, osa 8 - Mikserin lohkorakenne
Mikserin käyttö helpottuu kun huomaa, että se jakautuu lohkoihin. Suurin osa miksereistä rakentuu siten, että signaalit tuodaan mikserin tulokanaviin vasemmasta ylälaidasta. Sieltä signaalitie kulkee kanavassa ylhäältä alaspäin kanavaliu'ulle (engl. Fader) saakka. Kanavaliu'uilta signaalit etenevät sisäisiä signaalireittejä (engl. Bus) pitkin kohti mikserin master-lohkoa, joka on yleensä oikeassa reunassa. Master-lohkosta tämä kanavalohkoilta summautunut signaali etenee edelleen mikserin ulostuloliitäntöihin, jotka ovat yleensä master-lohkon kohdalla mikserin takapaneelissa.