Äänittäminen ja tietokoneohjelmien käyttö ylipäänsä voi tuntua monimutkaiselta, koska erilaisia valintoja ja toimintoja on hyvinkin runsaasti käyttäjän ulottuvilla. Tämän vuoksi kannattaa asioita yksinkertaistaa aluksi reippaastikin, että kokonaisuus on helpompi hahmottaa ennen yksityiskohtiin sukeltamista.
Yleisellä tasolla ajatellen äänittämiseen tarvitaan seuraavat asiat:
Äänilähde (eli puhuja, soittaja/soitin, laulaja tms.)
Mikrofoni (tai muu keino poimia ääni talteen)
Tallennin (nauhuri, tietokone tms. tallentava laite)
Lisäksi tarvitaan kuuntelua varten jokin laite, josta ääni tulee ulos kuunneltavaksi, esimerkiksi
Kuulokkeet (tai tietokoneen kaiuttimet).
Tässä oppaassa tehdään pieni puheäänitys käyttäen Audacity-ohjelmaa, Kuten edellä totesin, yksinkertaisuuden vuoksi voidaan tietokonetta ja ohjelmaa (=DAW, digital audio workstation) ajatella vain tallentimena, johon äänitys laitetaan talteen.
Äänittämiseen tarvitaan pääpiirteissään seuraavat kolme asiaa:
Äänilähde. Tässä tapauksessa minä itse.
Mikrofoni. Käytän tässä esimerkissä usb-liitäntäistä kuuloke-/mikrofoniyhdistelmää
Tallennin: laptop-tietokone (Macbook) ja Audacity-ohjelma (versio 3.5.1)
Ja sitten sukelletaan vaiheittain yksityiskohtiin.
Käynnistetään Audacity-ohjelma. Ohjelma saattaa avautuessaan näyttää ilmoituksen uusista päivityksistä tai uusista ominaisuuksista kertovan pikkuikkunan. Nämä voi huoletta sulkea painamalla “OK”. Päästään Audacityn työpöytänäkymään:
Seuraavaksi kytketään mikrofoni. Tässä tutoriaalissa käytetään usb-liitäntäistä headset-mikrofonia, joten erillistä äänikorttiakaan ei tarvita. Kytken headsetin tietokoneen usb-liitäntään.
PARI SANAA LIITÄNNÖISTÄ: tarkemmin sanoen kytkin headsetin tietokoneeseen liitettyyn usb-keskittimeen (eli “hubiin”) koska uudemmassa Macbookissa on tarjolla vain usb-c -liitäntöjä. Usb-keskittimen käyttö mahdollistaa useampien lisälaitteiden (kuten näppäimistö ja hiiri, midi-koskettimisto yms.) kytkemisen samaan usb-porttiin - sekä tietysti sovituksen usb-a- ja usb-c -liitäntöjen välillä.
Seuraavaksi tehdään Audacityyn (muista, tämä on vain se nauhuri johon ääni tallennetaan!) tarvittavat asetukset:
Klikkaamalla Audacityn yläpalkista Ääniasetukset (kaiuttimen kuva) avautuu valintaikkuna, josta päästään valitsemaan tarvittavat Toisto- ja äänityslaitteet. Äänityslaite on se, jolla ääni saadaan sisään tietokoneelle. Tässä tapauksessa valitsen Sennheiser-headsetin. (Ulkoista äänikorttia käytettäessä valitaan tietenkin kyseinen äänikortti). Toistolaitteeksi valitsen vastaavasti myös headsetin, koska haluan kuunnella äänitystä näillä samoilla kuulokkeilla:
Seuraavaksi tarkistetaan mittarista, että ääni tulee sisään oikeasta paikasta. Klikataan mikrofonikuvakkeen kohdalta mittarin vierestä sisääntulotason mittari aktiiviseksi:
Nyt pitäisi viereisessä mittarissa näkyä vihreä palkki aina, kun mikrofoniin puhutaan tai lauletaan. Sopiva äänitystaso varmistaa, ettei ääni säröydy eikä siihen tule turhia kohinoita. Muistathan, että mikrofonin sijoittelu vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi - kokeile kääntää mikrofonia lähemmäs, kauemmas, enemmän kohti tai hieman sivuun suusta tai muusta äänilähteestä saadaksesi sopivan “soundin”.
Sopiva äänitystaso on jotakuinkin sellainen, että voimakkaimmat äänet nostavat palkin mittarissa välille -12 - -6 dB. Voit säätää äänitystasoa hiljemmalle tai kovemmalle mittarin keskellä olevalla liukusäätimellä:
Kun äänitystaso on testattu esitysvoimakkuudella sopivaksi, voidaan aloittaa äänitys. Äänitys käynnistyy klikkaamalla punaista äänityspainiketta (voit käyttää myös näppäimistön R-näppäintä):
Audacity luo äänityksen käynnistyessä automaattisesti uuden raidan, johon äänitys tulee näkyviin.
Äänitys pysähtyy joko Stop-painikkeesta tai välilyöntinäppäimestä.
Äänitys voidaan kuunnella yksinkertaisesti klikkaamalla vihreää Play-painiketta. Tarkista tarvittaessa äänen ulostulolaite Ääniasetukset-valintaikkunasta (ks. edellä).
Äänitystä ei tarvitse aina kuunnella alusta asti, vaan voit kuunnella haluamastasi kohdasta klikkaamalla yläreunan “viivottimesta” tai maalaamalla hiiren painike pohjassa haluamasi kohdan äänityksestä. Maalattu valinta poistuu klikkaamalla jossakin muussa kohdassa näytöllä.
Voit säätää kuuntelun toistovoimakkuutta useammasta eri paikasta:
Kaiuttimien tai kuulokkeiden oma volume-säätö
Äänitetyn raidan oma voimakkuussäätö (ns. fader), tai
Audacity-ohjelman master-säätö (Liukusäädin kaiuttimen kuvalla varustetun ulostulomittarin päällä). Tämä säätö vaikuttaa kaikkeen Audacitysta ulos tulevaan ääneen, suosittelen että pidetään “täysillä” (100%) koko ajan ja säädetään kuunteluvoimakkuutta joko suoraan kaiuttimista/kuulokkeista tai yksittäisen raidan volume-säätimestä.
Onnittelut, ensimmäinen raita pitäisi nyt olla onnistuneesti äänitetty!
Nyt voit muokata äänittämääsi (pätkiä siitä osia pois, kopioida palasia leikkaa-liimaa-askartele -hengessä, lisätä kaikua tms. efektejä…). Voit myös tehdä uusia äänityksiä uusille raidoille - voit esimerkiksi äänittää toisen raidan edellisen rinnalle ja käydä vuoropuhelua itsesi kanssa! Tai kuten arvasit, voit esimerkiksi äänittää säestyksen (pianolla, kitaralla tms.) ensimmäiseen raitaan ja sitten lisätä yhden tai useamman lauluraidan säestyksen päälle!
Laitteiston salliessa (vaatii erillisen äänikortin useammalla sisääntulolla) voit toki äänittää useampia raitoja myös samanaikaisesti.