Audacity: Ääniasetukset



Tässä oppaassa käydään läpi Audacityn tärkeimmät ääniasetukset. Ääniasetuksissa määritellään muun muassa äänitykseen ja toistoon käytettävät laitteet. Pääset muokkaamaan ääniasetuksia klikkaamalla kaiuttimen kuvalla varustettua “Ääniasetukset”-kuvaketta:

Isäntä (host) -kohdassa voit valita käytettävän laiteisännän/-rajapinnan. Yleensä sinun ei tarvitse muuttaa tätä asetusta. Esimerkiksi Mac-ympäristössä oletuksena on Core Audio. Windows-ympäristössä valittavana saattaa olla useampia eri vaihtoehtoja: MME, DirectSound ja WASAPI. Nämä eroavat toisistaan lähinnä laiteyhteensopivuuden ja jossain määrin audionkäsittelyn viiveen (latenssi) osalta. Audacityn dokumentaation mukaan näistä WASAPI on uusin ja ominaisuuksiltaan monipuolisin.

Toistolaite (playback device) määrittää, mitä laitetta Audacity käyttää äänen toistamiseen. Valitse listasta haluamasi vaihtoehto, esimerkiksi käyttämäsi äänikortti.

Äänityslaite (recording device) määrittää, mistä Audacity nappaa äänitettävän äänen. Vaihtoehtoina voivat ovat esimerkiksi laptop-tietokoneen sisäänrakennettu mikrofoni, kuulokkeiden mikrofoni tai ulkoisen äänikortin sisääntulot. Varmista, että haluamasi laite on valittuna.

Äänityskanavat Riippuen käytössäsi olevasta äänityslaitteesta, voit valita tässä samanaikaisesti tallennettavien kanavien määrän. Sisäänrakennettu mikrofoni ei tarjoa muuta vaihtoehtoa kuin 1 kanava (mono), mutta ulkoisella äänikortilla kanavien määrä voi vaihdella jopa välillä 1-32! Jos siis haluat äänittää samanaikaisesti äänikortin sisääntuloista 1-2. valitse äänityskanavien määräksi 2 (stereo). Voit halutessasi erottaa kanavat 1 ja 2 erillisiksi monoraidoiksi äänityksen jälkeen.

Skannaa äänilaitteet uudelleen Jos kytkemäsi äänikortti tms. laite ei tule näkyviin vaihtoehtona äänitys- ja toistolaitteita valittaessa, voit tällä toiminnolla “skannata” liitetyt äänilaitteet uudelleen. Valitsemalla tämän toiminnon tietokone yrittää uudelleen tunnistaa kaikki liitetyt äänilaitteet.

Ääniasetukset -kohdasta pääset muuttamaan näitä aiemmista versioista tutun näkymän kautta. Lisäksi pääset tästä hienosäätämään tarvittaessa näytteenottotaajuutta, ajurin puskuria ja latenssin (äänen käsittelyviiveen ) kompensaatiota.

MUUTAMA SANA LATENSSISTA

Äänen käsittely digitaalisesti (niin tietokoneessa, digitaalimikserissä kuin digitaalisissa efektiprosessoreissakin) aiheuttaa aina pientä käsittelyviivettä. Tätä viivettä äänen sisäänmenon ja ulostulon välillä kutsutaan latenssiksi (engl. latency). Yleensä nykylaitteissa latenssi on hyvin lyhyt (muutama millisekunti) jota käyttäjä tuskin huomaa. Latenssi voi kuitenkin kasvaa joissakin tapauksissa jopa useisiin kymmeniin millisekunteihin, mikä on jo helposti peruskäyttäjänkin havaittavissa.

Äänityskäytössä latenssi haittaa erityisesti päälleäänitysten (engl. overdub) tekemistä, sillä pitkän kuunteluviiveen seurauksena uudet raidat ovat aina jonkin verran myöhässä aiemmin äänitettyihin verrattuna.

Latenssin pienentämiseksi voi tehdä muutamia asioita, mm. laadukkaan ulkoisen äänikortin käyttäminen ja ääniajureiden päivittäminen. Asetuksista latenssiin vaikuttavat lähinnä puskurin pituus ja näytteenottotaajuus. Seuraavassa näistä valinnoista parilla sanalla:

Näytteenottotaajuus (sample rate). Näytteenottotaajuuden vaikutus on suurempi äänenlaatuun kuin latenssiin. 44,1 kHz näytteenottotaajuus vastaa “cd-laatua” eli alle tämän ei ole viisasta mennä kuin ääritilanteessa. Sen sijaan nosto 48 kHz:iin (laitteiston salliessa) pienentää latenssia jonkin verran, johtuen prosessorien binäärilukuihin perustuvasta laskentatavasta.

Puskuri (engl. buffer) Puskurin pituus määrittää, kuinka suuri määrä dataa pidetään välimuistissa ennen tallentamista massamuistiin (tietokoneen kovalevylle). Lyhyempi puskuri lyhentää latenssia, mutta kuormittaa prosessoria enemmän. Tehokkaalla koneella voit pitää puskurin lyhempänä - eli latenssin pienempänä. Voit tarvittaessa kokeilla puskurin lyhehtämistä, mutta jos huomaat audion pätkimistä (engl. dropout) tai vastaavia ongelmia, pidennä puskurin viivettä takaisin alkuperäisen asetuksen suuntaan.

Viiveen korjaus on asetus, jolla kompensoidaan sisääntulon latenssia. Tämän luvun tulisi olla negatiivinen. Tämä asetus määrittää, kuinka paljon uusia äänitettäviä raitoja “siirretään aikaisemmaksi” automaattisesti siten, että ne tallentuvat oikein suhteessa aiemmin äänitettyihin raitoihin. Oikea asetus on täsmälleen sisääntulolatenssin suuruinen. Mikäli kaikki tekemäsi päälleäänitykset kuulostava olevan myöhässä suhteessa aiempiin, kasvata viiveen korjausta muutamilla millisekunneilla. Liian suuri kompensaatio aiheuttaa raitojen siirtymisen liian aikaiseksi!

Latenssin ja latenssin kompensaation vaikutus päälleäänitettyjen raitojen ajoitukseen.